Divisió territorial de Catalunya: algunes reflexions des de l’Alt Pirineu - Tulla i Pujol, Antoni Francesc (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2010)
Aquest article vol combinar cinc temes relacionats amb la divisió territorial de Catalunya. Primer, es presenta un recordatori des de l?Alt Pirineu del debat realitzat durant el període immediat al retorn de la democràcia parlamentària a Catalunya. Segon, es presenten els conceptes bàsics per entendre l?ordenació del territori. Tercer, es fa una anàlisi sobre el tipus de divisió territorial d?acord amb les formes de govern, les funcions i les competències de les unitats territorials. Quart, es fa un repàs de les normatives més significatives des del restabliment de l?autonomia catalana l?any 1977. I, cinquè, es fa una reflexió sobre la implementació de l?organització veguerial de Catalunya des de la perspectiva de la Vegueria de l?Alt Pirineu i l?Aran. En el seu conjunt, es pretén aportar elements de reflexió i debat sobre el tipus de divisió territorial de Catalunya que avui convé més al país, sense que pugui ser la més perfecta.