Els Darrers capítols del debat al voltant del mapa immutable de Galícia : qüestions actuals d’organització territorial gallega - Paül i Carril, Valerià; Pazos Otón, Miguel (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2010)
Els canvis esdevinguts en l’estructura territorial de Galícia les darreres dècades afegeixen pressió al debat sobre l’organització del territori gallec. Es tracta d’una discussió que té el seu origen en el galleguisme històric, el qual es va oposar al model liberal basat en municipis i províncies, imposat al llarg del segle xix. L’article examina l’evolució del debat sobre l’organització territorial de Galícia durant la VII Legislatura (2005-2009), un període en què s’ha produït una efervescència política i acadèmica sobre la necessitat d’una nova organització territorial. Tanmateix, i com a balanç de la legislatura, es pot concloure que no s’ha assolit una traducció pràctica de totes aquestes polèmiques, en part per la impossibilitat de pactar un nou Estatut entre les tres forces polítiques presents a la cambra parlamentària. Per tant, l’organització territorial liberal roman inalterada, un model que dura ja fa gairebé dos segles.