Mobilitat laboral, àrees de cohesió i àrees de planificació a Catalunya - Castañer i Vivas, Margarida; Gutiérrez, Obdúlia; Vicente, Joan (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2010)
La informació sobre el comportament de la mobilitat laboral a Catalunya ha permès l’aplicació de diferents metodologies de definició d’espais funcionals, entre elles el model de cohesió, que intenta determinar àrees urbanes-ciutats reals a Catalunya. En aquest article s’analitza l’evolució de la mobilitat laboral entre 1981 i 2001, així com els resultats d’aplicar el model de cohesió a les dades de 2001. També es fa un petit assaig sobre en quina mesura els àmbits de planificació establerts per la legislació territorial i urbanística de Catalunya, que vol donar resposta a aquesta realitat urbana, es corresponen amb aquells altres que s’han determinat a partir del model de cohesió.