La Cartografia parcel·lària del vuit-cents com a font d’anàlisi per conèixer el paisatge històric: Sant Martí de Provençals (1853-1871) - Font Casaseca, Núria (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2009)
La transformació del paisatge històric a Sant Martí de Provençals i l’inici del procés d’industrialització al municipi han estat estudiats des de diverses perspectives, fonamentalment historiogràfiques i econòmiques. La comunicació aporta una visió diferent mitjançant una anàlisi de caire territorial, a partir de la cartografia parcel·lària i dels documents fiscals que hi estan relacionats, realitzats respectivament per Llorenç Presas i Pedro Moreno els anys 1853 i 1871. En primer terme es descriu la metodologia i les fonts utilitzades en la reconstrucció cartogràfica d’ambdós documents. Fet això, es representen els canvis en els usos del sòl i s’aborda la relació de tots aquests fenòmens amb les noves infraestructures, les condicions legals i els documents de planejament que transformaren profundament el paisatge del municipi al segle XIX.