La Compressió amb pèrdua en imatges destinades a la generació de cartografia temàtica: nous resultats - Zabala, Alaitz; Pons i Fernández, Xavier (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2009)
La compressió d’imatge amb pèrdua (e.g., JPEG i JPEG2000) permet elevades compressions (fins i tot reduint la imatge a menys d’un 10% de la seva grandària original) tot mantenint una qualitat notable. Tanmateix, hi ha hagut poques anàlisis quantitatives de les implicacions d’aquestes compressions quan s’utilitza classificació digital d’imatges per a generar cartografia temàtica. A fi d’avaluar i reflexionar sobre les implicacions de la compressió, s’han cartografiat dues àrees amb diferents nivells de fragmentació espacial i dos tipus de paisatge principals: conreus i zones forestals. Cada una d’aquestes àrees s’ha analitzat utilitzant quatre escenes d’imatges Landsat i algunes variables topo-climàtiques. Els resultats mostren la influència de la compressió en la qualitat de la cartografia temàtica generada usant paràmetres quantitatius habituals (encert global i àrea classificada), així com consideracions visuals (modificació de l’efecte sal i pebre en la cartografia resultant).