La Relació entre població i poblament: una proposta de cartografia bivariable i anàlisi espacial : Espanya, 1986-2006 - Esteve Palós, Albert; Franch Auladell, Xavier; Recaño Valverde, Joaquín (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2009)
Aquesta comunicació proposa i discuteix la implementació d’una estratègia de representació cartogràfica i anàlisi espacial per caracteritzar la relació dinàmica entre població i poblament a Espanya entre 1986 i 2006. Amb les dades del Padró Nacional d’habitants i el Nomenclàtor de la Població es calculen a escala municipal dos indicadors: (i) la taxa de variació de la població i (ii) la taxa de variació de l’indicador de concentració (Esteve, 2005) entre aquests dos anys. La relació entre ambdós indicadors es representa cartogràficament utilitzant una llegenda bi-dimensional que resum en 9 categories la relació entre població i poblament. Finalment, es mesura el grau d’autocorrelació espacial global i local de cadascuna d’aquestes categories per mostrar les pautes territorials sobre la base de criteris estadístics ben definits. Com a resultat, obtenim una representació dinàmica i sintètica de l’evolució de la població i el poblament a Espanya en les dues darreres dècades, caracteritzades per un fort increment i redistribució interna de la població espanyola de conseqüències desiguals en l’estructura del poblament a escala municipal.