Plans paisatgístics en l’ordenació territorial : el Landschaftsplanung alemany - Badia Nieto, Elisabet (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2009)
La Llei 8/2005 de protecció, gestió i ordenació del paisatge a Catalunya va ser aprovada el 8 de juny de l’any 2005. Aquesta llei impulsa el coneixement i la gestió del paisatge i obliga a la redacció dels catàlegs del paisatge, amb objectius vinculants dins l’ordenació territorial. L’interès per com i en què consisteix gestionar el paisatge, així com els esforços per difondre actuacions relacionades, han augmentat de forma important. No hem d’oblidar que països del nostre entorn més proper tenen experiències interessants en la gestió del paisatge, i que ho fan des de diverses òptiques. S’explica el cas d’Alemanya, que a partir de la seva llei de protecció de la natura de l’any 1976 va començar a gestionar el paisatge amb una óptica holística basada en l’ecologia del paisatge. Per aclarir els continguts i fer una aproximació a un pla paisatgístic alemany, es descriu i analitza el cas concret del Landschaftsplanung Berlin. Aquest pla, encara vigent, sorprèn pel sentit estricte i rigorós dels seus continguts, i per l’estructura jeràrquica utilitzada en el desenvolupament de l’evaluació ambiental del territori, els objectius de desenvolupament i la redacció i implantació de les mesures formulades.