Una Altra visió sobre les relacions entre la societat i la natura. Aportacions des d’una recerca participativa sobre el planejament ambiental - Alió i Torres, M. Àngels (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2006)
La incorporació de la ciutadania en els processos de planejament ambiental i de presa de decisions és, des de fa temps, una reivindicació en diferents sectors de la ciència i de la política. En aquest context, la recerca que aquí es presenta aprofundeix amb les possibilitats i problemes d’aquest tipus de metodologies, prenent com a referència onze municipis de la regió metropolitana de Barcelona. L’estudi es va realitzar en els moments inicials de la introducció de les Agendes 21 Locals a Catalunya i utilitza una metodologia que vol facilitar l’articulació de la ciutadania amb els processos d’elaboració i de propostes del planejament. En aquest article es tracten els aspectes metodològics i els resultats principals d’aquest estudi, centrant-se especialment en el tema de les diferencies territorials i ciutadanes de la participació, així com també s’incorpora una reflexió sobre determinats aspectes de les implicacions d’aquest tipus de metodologies per a la geografia i les ciències en general.