Els Pinsos industrials: seguretat o risc? (2a part) - Puchal Mas, Francesc (TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments, 2008)
El concepte de additiu alimentari ha evolucionat fins a incloure suplementsnutricionals en la formulació dels pinsos, també anomenats ingredients funcionals,per millorar no solament la producció animal, sinó també la salut delsconsumidors de carn, ous, llet, etc. En l'article es fa referència a exemplesde substàncies i la seva funcionalitat.Per a la fabricació de pinsos és fonamental disposar d'una anàlisi completa dela composició química de les matèries primeres, per exemple dels aminoàcids en laproteïna, o dels àcids grassos en els greixos. Però a més a més cal conèixer la sevadigestibilitat, i el valor nutricional real, etc. També cal assegurar l'absència depesticides o medicaments, i de contaminacions biòtiques. Tota la informacióanalítica és cara i imprescindible per aplicar els programes informàtics per a laformulació dels pinsos, segons l'efecte que es pretengui provocar sobre l'animal.També cal tenir en compte la mida de les partícules, la duresa i durabilitat delsgranulats, el color i l'olor, no solament atenent a les característiques dels animalssinó també les opinions del ramaders. També aquí se'n donen exemples concrets.Es fa palesa la complexitat de la fabricació de pinsos, que actualment estàsotmesa a un control molt rigorós per garantir la seguretat dels humans, i que no esmereix la pressió multimèdia que té, normalment sense cap fonament seriós.