Efecte de l'oli d'oliva i els seus compostos fenòlics en la reducció de factors de risc cardiovascular i de l'estrès oxidatiu - Fitó Colomer, Montserrat (TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments, 2008)
El consum d'una certa quantitat diària d'oli d'oliva té efectes beneficiososper a la salut humana, que són atribuïbles no solament a la presència d'àcidsgrassos monoinsaturats, sinó que hi ha d'haver altres factors presents en l'oli, compoden ser alguns compostos antioxidants.D'entre tots els que es troben a l'olid'oliva, els que hi són en quantitats suficient per a contribuir a aquest efectebeneficiós són els compostos fenòlics. L'acció combinada dels compostos fenòlicsi dels àcids grassos monoinsaturats pot mobilitzar les diferents fraccions delcolesterol i tenir efectes sinèrgics sobre altres aspectes metabòlics que permeten unaforta reducció de risc cardiovascular i de l'estrès oxidatiu. En aquest article s'exposenels resultats obtinguts en un estudi per a determinar l'efecte d'olis d'oliva similarsperò amb diferent contingut de compostos fenòlics en el perfil lipídic i l'estatoxidatiu/antioxidatiu en voluntaris sans. Aquest estudi s'integra dins del projectepolicèntric internacional EUROLIVE, The effect of Olive Oil Consumption onOxidative Damage in European Populations, de la Comissió Europea.