Digestibilitat fecal i ileal del greix i els àcids grassos del porc en creixement - Duran, Pere; Esteve-Garcia, Enric (TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments, 2007)
L'efecte del tipus de font grassa sobre la digestibilitat del mateix greix i delsàcids grassos fou estudiat en el porc en edat de creixement. La digestibilitat fecal i ilealforen mesurades, utilitzant diòxid de titani com a marcador inert de digestibilitat,en porcs sencers o bé amb anastomosi ileorectal, respectivament. Les dietesexperimentals consistiren en cinc fonts grasses diferents afegides al 10 % a una dietaa base d'ordi: sèu vacum, oli de gira-sol alt oleic, oli de gira-sol, oli de llinosa i unamescla de greixos (5,5 % de sèu, 3,5 % d'oli de gira-sol i 1 % d'oli de llinosa).Excepte en el cas de les dietes basal i sèu, les digestibilitats aparents fecal i ilealforen relativament similars entre dietes i lloc de mesura, i el mateix fou observatper a la digestibilitat fecal aparent de la suma d'àcids grassos. En el cas de ladigestibilitat aparent ileal del greix i suma d'àcids grassos, aquesta varià en funcióde la composició en àcids grassos i fou inversament proporcional al contingut enàcids grassos saturats, a causa del fet que l'àcid palmític i l'esteàric presenten unamenor digestibilitat ileal aparent. La digestibilitat ileal aparent de l'àcid linoleic enla dieta d'oli de gira-sol i del linolènic en la dieta d'oli de llinosa foren superiors ales digestibilitats de la resta d'àcids grassos en les respectives dietes; en el cas de l'àcidoleic no s'observaren diferències destacables. Tot i que les digestibilitats fecal i ilealaparents presenten valors similars, la digestibilitat fecal aparent dels àcids grassosinsaturats fou superior a les corresponents digestibilitats aparents ileals. Aquest fet,juntament amb la menor (en alguns casos negativa) digestibilitat fecal aparent del'àcid esteàric, suggereix que hi ha una biohidrogenació dels àcids grassos insaturatsen el cec de l'animal. La mesura de la digestibilitat al final de l'ili proporciona unamillor estimació de la digestibilitat del greix i els àcids grassos que a nivell fecal.