Els Pinsos industrials: seguretat o risc? (1a part) - Puchal Mas, Francesc (TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments, 2007)
L'evolució històrica, en l'era moderna, dels coneixements científics de lanutrició, tant humana com animal, és un seguit de propostes, dades experimentalsi descobriments de les funcions de components dels aliments, com les vitamines i lesproteïnes.Gran part dels avenços són el resultat de l'experimentació amb animals,i després les conclusions han tingut aplicació als humans.El coneixement de l'aportació energètica dels aliments, dels processosd'assimilació dels aminoàcids i dels minerals com Ca i P ha estat referènciafonamental per al disseny dels pinsos, que en les últimes dècades ha millorat ambel suport de la informàtica i els programes lineals de formulació.L'aportació de la química per explicar els mecanismes de l'assimilació o no delsnutrients dóna lloc, al darrer quart del segle xx, a la recerca d'additius alimentaris,antibiòtics, hormones i beta-agonistes, aplicats amb resultats tan espectaculars comconflictiva n'és l'acceptació, i que fins i tot han estat prohibits, després decampanyes mediàtiques molt poc científiques.