Regió Mundial de la Gastronomia 2025: cuina catalana amb arrels i futur - Rivero i Urgell, Montserrat; Castells Esqué, Pere; Mans i Teixidó, Claudi; Vidal Garcia, Eulàlia; Comas Basté, Oriol (TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments, 2025)
Catalunya ha estat designada Regió Mundial de la Gastronomia 2025 i s’ha convertit en la primera regió europea amb aquesta distinció. Aquesta capitalitat ofereix una oportunitat per projectar internacionalment la cuina catalana i enfortir el vincle entre alimentació, salut, cultura i territori. L’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA) hi participa activament, impulsant iniciatives com la jornada de la Nit de l’Alimentació, activitats divulgatives i un vídeo gastronòmic protagonitzat pel xef Víctor Quintillà.La cuina catalana es presenta com a patrimoni viu, amb arrels medievals, com evidencien receptaris com el Llibre de Sent Soví, i una evolució que culmina en una revolució gastronòmica contemporània iniciada a El Bulli, basada en la col·laboració entre cuiners, científics i dissenyadors. Aquest moviment ha posicionat Catalunya com un referent internacional en innovació culinària.La relació entre cuina i ciència s’exemplifica a través de múltiples disciplines, des de la química fins al màrqueting. Paral·lelament, es reivindica la cuina catalana tradicional com a model d’alimentació saludable i sostenible, arrelada al territori, amb ingredients locals, plats equilibrats i tècniques culinàries que promouen la nutrició, la sobirania alimentària i el respecte pel medi ambient.