La importància de les anàlisis i la interpretació dels resultats en el control dels microorganismes patògens en els aliments. El cas de Listeria monocytogenes - Moreno-Torres Molina, Alejandra; Ripolles-Avila, Carolina; Rodríguez Jerez, José Juan (TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments, 2020)
Aquest article se centra en el problema freqüent de l’anàlisi i la interpretació de resultats per a la detecció de patògens en les indústries alimentàries, posant com a exemple Listeria monocytogenes, com un model que pot ser extrapolat a altres microorganismes. Amb aquest objectiu s’explica la situació actual amb relació a la seguretat alimentària, tot centrant-se en la contaminació de les superfícies, un problema de primer ordre, especialment després d’avaluar el brot ocorregut a Sevilla l’estiu de 2019, relacionat amb L. monocytogenes, com a exemple d’altres casos que es poden estar donant avui en dia al nostre país. Per abordar el problema de l’anàlisi i la interpretació dels resultats analítics a les empreses alimentàries, el mostreig es considera la base de la interpretació, i es diferencia entre mesures quantitatives i qualitatives. En tot moment es pretén donar un estudi estadístic senzill, aportant exemples que permetin ajudar en la presa de decisions d’una empresa alimentària preocupada per la seguretat dels productes que elabora i que vulgui obtenir un bon rendiment dels costos analítics. Es tracten conceptes com mostreig i estadística descriptiva, la diferència de concepte entre mesures independents i mesures repetides, així com la importància de l’objectiu de seguretat alimentària (FSO, de l’anglès food safety objective) i la interpretació de la freqüència en què es presenta un patogen, en funció de la mida de la mostra i l’històric de resultats. Amb aquesta informació és d’esperar que es pugui ajudar la indústria i que es faciliti la presa de decisions. PARAULES CLAU: Listeria monocytogenes, control de microorganismes, interpretació de resultats, estadística descriptiva, patògens, seguretat alimentària.