Avaluació energètica de residus industrials biodegradables a Catalunya - Flotats Ripoll, Xavier; Vilamajó Llobera, Clara (TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments, 2012)
<!--[if gte mso 9]> 800x600 <![endif]--><!--[if gte mso 9]> Normal 0 21 false false false CA X-NONE X-NONE <![endif]--><!--[if gte mso 9]> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <mce:style><! /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Taula normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-bidi-font-family:"Times New Roman";} --> <!--[endif]-->El procés de digestió anaeròbia és una peça clau per a la gestió sostenible de residus orgànics. Contribueix a la producció d’energia renovable, a la reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle i a la reducció de la càrrega contaminant. El sector agroalimentari és un dels principals productors dematerials orgànics residuals susceptibles de ser codigerits amb dejeccions ramaderes. A Catalunya, l’any 2008 es van generar al voltant d’1.281.500 t de residus industrials susceptibles d’ésser tractatsmitjançant digestió anaeròbia. A partir de la informació detallada de la naturalesa, tractament i quantitats generades d’aquests residus, s’ha estudiat el potencial energètic que teòricament es podria assolir digerint-los anaeròbiament, determinant el grau d’incertesa deguda a la variabilitat en la composició i en la biodegradabilitat. De l’avaluació realitzada en el present estudi, s’ha obtingut que el potencial energètic disponible a partir de residus industrials orgànics és de 118.069 TEP/any, amb un grau d’incertesa associat a aquest valor del 33,2 %. Tenint en compte només els residusmés accessibles, el potencial energètic obtingut ha estat de 24.600 TEP/any amb un grau d’incertesa del 32,4 %, amb 11.994 TEP/any corresponent a la indústria alimentària, amb un grau d’incertesa del 34,6 %. PARAULES CLAU: Residus orgànics, digestió anaeròbia, biogàs.