La Funcionalitat de la luteïna i altres pigments carotenoides - Peris, Sílvia (TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments, 2009)
La indústria avícola comercial aporta carotenoides a les aus via pinso de manera rutinària. Aquests carotenoides, particularment xantofil·les (luteïna i capsantina,majoritàriament), se subministren a les gallines ponedores i als pollastres per tal demillorar la pigmentació de l’ou i del greix i la pell del pollastre, respectivament. En els últims deu anys, s’ha investigat força sobre el paper de les xantofil·les en la salut humana, en particular el de la luteïna i la zeaxantina en la prevenció de determinades patologies de l’ull, comla degeneraciómacular associada a l’edat i les cataractes. Altres funcions biològiques que han estat associades amb els carotenoides són la prevenció de certs tipus de càncer (principalment, càncer de mama i de pulmó) i la prevenció demalalties cardiovasculars. S’ha demostrat que la luteïna provinent del rovell d’ous enriquits presenta unamolt elevada biodisponibilitat, en especial quan és comparada amb la d’altres fonts, comara suplements sobre la base de luteïna, tant lliure comen forma èster, o fonts vegetals comels espinacs. Amés amés, evidències recents també suggereixen que els carotenoides tenen un paper important en la resposta immune, tal comha estat demostrat en altres espècies animals.