Els Pinsos industrials: seguretat o risc? (2a part) - Puchal Mas, Francesc (TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments, 2008)
El concepte de additiu alimentari ha evolucionat fins a incloure suplements nutricionals en la formulació dels pinsos, també anomenats ingredients funcionals, per millorar no solament la producció animal, sinó també la salut dels consumidors de carn, ous, llet, etc. En l’article es fa referència a exemples de substàncies i la seva funcionalitat. Per a la fabricació de pinsos és fonamental disposar d’una anàlisi completa de la composició química de les matèries primeres, per exemple dels aminoàcids en la proteïna, o dels àcids grassos en els greixos. Però a més a més cal conèixer la seva digestibilitat, i el valor nutricional real, etc. També cal assegurar l’absència de pesticides o medicaments, i de contaminacions biòtiques. Tota la informació analítica és cara i imprescindible per aplicar els programes informàtics per a la formulació dels pinsos, segons l’efecte que es pretengui provocar sobre l’animal. També cal tenir en compte la mida de les partícules, la duresa i durabilitat dels granulats, el color i l’olor, no solament atenent a les característiques dels animals sinó també les opinions del ramaders. També aquí se’n donen exemples concrets. Es fa palesa la complexitat de la fabricació de pinsos, que actualment està sotmesa a un control molt rigorós per garantir la seguretat dels humans, i que no es mereix la pressió multimèdia que té, normalment sense cap fonament seriós.