Efecte de l’oli d’oliva i els seus compostos fenòlics en la reducció de factors de risc cardiovascular i de l’estrès oxidatiu - Fitó Colomer, Montserrat (TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments, 2008)
El consum d’una certa quantitat diària d’oli d’oliva té efectes beneficiosos per a la salut humana, que són atribuïbles no solament a la presència d’àcids grassos monoinsaturats, sinó que hi ha d’haver altres factors presents en l’oli, com poden ser alguns compostos antioxidants.D’entre tots els que es troben a l’oli d’oliva, els que hi són en quantitats suficient per a contribuir a aquest efecte beneficiós són els compostos fenòlics. L’acció combinada dels compostos fenòlics i dels àcids grassos monoinsaturats pot mobilitzar les diferents fraccions del colesterol i tenir efectes sinèrgics sobre altres aspectes metabòlics que permeten una forta reducció de risc cardiovascular i de l’estrès oxidatiu. En aquest article s’exposen els resultats obtinguts en un estudi per a determinar l’efecte d’olis d’oliva similars però amb diferent contingut de compostos fenòlics en el perfil lipídic i l’estat oxidatiu/antioxidatiu en voluntaris sans. Aquest estudi s’integra dins del projecte policèntric internacional EUROLIVE, The effect of Olive Oil Consumption on Oxidative Damage in European Populations, de la Comissió Europea.