Digestibilitat fecal i ileal del greix i els àcids grassos del porc en creixement - Duran, Pere; Esteve-Garcia, Enric (TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments, 2007)
L’efecte del tipus de font grassa sobre la digestibilitat del mateix greix i dels àcids grassos fou estudiat en el porc en edat de creixement. La digestibilitat fecal i ileal foren mesurades, utilitzant diòxid de titani com a marcador inert de digestibilitat, en porcs sencers o bé amb anastomosi ileorectal, respectivament. Les dietes experimentals consistiren en cinc fonts grasses diferents afegides al 10 % a una dieta a base d’ordi: sèu vacum, oli de gira-sol alt oleic, oli de gira-sol, oli de llinosa i una mescla de greixos (5,5 % de sèu, 3,5 % d’oli de gira-sol i 1 % d’oli de llinosa). Excepte en el cas de les dietes basal i sèu, les digestibilitats aparents fecal i ileal foren relativament similars entre dietes i lloc de mesura, i el mateix fou observat per a la digestibilitat fecal aparent de la suma d’àcids grassos. En el cas de la digestibilitat aparent ileal del greix i suma d’àcids grassos, aquesta varià en funció de la composició en àcids grassos i fou inversament proporcional al contingut en àcids grassos saturats, a causa del fet que l’àcid palmític i l’esteàric presenten una menor digestibilitat ileal aparent. La digestibilitat ileal aparent de l’àcid linoleic en la dieta d’oli de gira-sol i del linolènic en la dieta d’oli de llinosa foren superiors a les digestibilitats de la resta d’àcids grassos en les respectives dietes; en el cas de l’àcid oleic no s’observaren diferències destacables. Tot i que les digestibilitats fecal i ileal aparents presenten valors similars, la digestibilitat fecal aparent dels àcids grassos insaturats fou superior a les corresponents digestibilitats aparents ileals. Aquest fet, juntament amb la menor (en alguns casos negativa) digestibilitat fecal aparent de l’àcid esteàric, suggereix que hi ha una biohidrogenació dels àcids grassos insaturats en el cec de l’animal. La mesura de la digestibilitat al final de l’ili proporciona una millor estimació de la digestibilitat del greix i els àcids grassos que a nivell fecal.