Els Pinsos industrials: seguretat o risc? (1a part) - Puchal Mas, Francesc (TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments, 2007)
L’evolució històrica, en l’era moderna, dels coneixements científics de la nutrició, tant humana com animal, és un seguit de propostes, dades experimentals i descobriments de les funcions de components dels aliments, com les vitamines i les proteïnes.Gran part dels avenços són el resultat de l’experimentació amb animals, i després les conclusions han tingut aplicació als humans. El coneixement de l’aportació energètica dels aliments, dels processos d’assimilació dels aminoàcids i dels minerals com Ca i P ha estat referència fonamental per al disseny dels pinsos, que en les últimes dècades ha millorat amb el suport de la informàtica i els programes lineals de formulació. L’aportació de la química per explicar els mecanismes de l’assimilació o no dels nutrients dóna lloc, al darrer quart del segle xx, a la recerca d’additius alimentaris, antibiòtics, hormones i beta-agonistes, aplicats amb resultats tan espectaculars com conflictiva n’és l’acceptació, i que fins i tot han estat prohibits, després de campanyes mediàtiques molt poc científiques.