Proposta d’estratègies de recerca en nutrició personalitzada en estadis clau de l’envelliment reproductiu femení dirigides al benestar durant la postmenopausa - Puiggròs, Francesc; Caimari, Antoni (TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments, 2024)
L’aplicació de la nutrició de precisió dirigida a dones perimenopàusiques i postmenopàusiques es percep com un cas d’aplicació concreta d’alt interès per generar coneixement quant a l’impacte de la nutrició en les alteracions inherents al procés d’envelliment reproductiu. El disseny d’intervencions nutricionals innovadores i l’aposta per generar aliments funcionals o nutricèutics en el marc d’aquests patrons és una oportunitat que, per raons demogràfiques, ha de poder permetre una adopció d’hàbits nutricionals preventius, en etapes prèvies al declivi de la fertilitat (perimenopausa), i correctius, en els factors de risc descrits durant la perimenopausa i la postmenopausa, que afavoreixin el benestar i la salut de la dona al llarg del temps.Per això, l’àmbit de la recerca farà ús combinat de les tecnologies òmiques, les eines informàtiques i la intel·li-gència artificial per emetre recomanacions automatitzades precises a escala grupal en funció dels metabotips —grups de persones amb metabolismes similars— obtinguts. És a dir, integrarà les dades fenotípiques generades mitjançant l’aplicació de la metabolòmica, la metagenòmica i la utilització de biomarcadors clàssics de salut, el perfil genètic i epigenètic, els hàbits i registres dietètics i l’estil de vida.