Prendre 5 racions al dia entre fruites i hortalisses, un repte accessible per a tothom - Moñino Gómez, Manuel; Cervera Ral, Pilar (TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments, 2011)
<!–[if gte mso 9]> Normal 0 21 false false false ES X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 <![endif]–><!–[if gte mso 9]> <![endif]–><!–[if gte mso 10]> <mce:style><! /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable mso-style-name:"Tabla normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; –> <!–[endif]–>Els canvis en l’estil de vida de les últimes dècades han fet que alguns sectors de la població s’hagin allunyat d’un patró alimentari saludable, i s’ha detectat la pèrdua de protagonisme de grups d’aliments de consumtradicional en el nostremedi, comsón les fruites i hortalisses. Es defineixen en primer lloc els aliments que integren aquests grups, s’analitza el seu valor nutritiu i protector, les recomanacions de consumque fan diferents organismes i països, el concepte que els diferents grups d’experts defineixen coma «ració» de fruita i hortalisses.Aixímateix es descriuen les dades oficials sobre el consumglobal a Espanya. Seguidament es justifica la necessitat de promocionar el consum d’aquests aliments fonamentals en la prevenció de trastorns imalalties prevalents en la societat actual (sobrepès i obesitat, hipertensió, malalties cardiovasculars, diabetis tipus II i alguns tipus de càncer). Per acabar s’analitzen les barreres existents per al seu consumi s’apunten estratègies i consells per incrementar i facilitar el consumdiari de «cinc racions entre fruites i hortalisses» en elmarc de la promoció de la salut. PARAULES CLAU: Fruites, hortalisses, verdures, antioxidants, promoció de la salut, prevenció demalalties prevalents.