Informe sobre l'estat de la comunicació 2007 - Rius, Josep Carles (Comunicació. Revista de recerca i d'anàlisi, 2008)
L'article fa referència als temes següents: 1) Dilemes de la comunicació a Catalunya:el periodisme té l'obligació de mirar la realitat, explicar-la i interpretarlaamb veracitat, independència, rigor, responsabilitat i compromís ètic amb laciutadania. Una mirada, inevitablement, crítica i incòmoda amb els poders.2) Desconcert davant la complexitat: el descrèdit i el desprestigi de la política és,a la vegada, el del periodisme perquè s'han esborrat fronteres que són imprescindiblesen una democràcia. 3) Competència sense precedents: els mitjans decomunicació han d'atendre la complexitat de la societat enmig d'una competènciasense precedents. 4) Un valor en crisi: la competència s'estableix entreuns actors de la comunicació molt poderosos, grups multimèdia amb interessospropis més enllà de les necessitats informatives dels seus lectors, oïdors o teleespectadors.5) Passions sobre racionalitat: sota la pretesa intenció de fer interessantla política, s'apliquen criteris que també poden afectar la qualitat de lainformació. 6) El perill de l'espectacle: passions i espectacle, i, a més, a tota velocitat.7) L'amenaça de la precarietat: la precarietat, que no només afecta ladignitat laboral de qui la pateix, sinó que col·loca els periodistes en una situacióde fragilitat que els impedeix exercir la seva professió tal com l'entenem. 8) Quèpodem fer els periodistes?: reconèixer el que passa i fer autocrítica. Cal que recordemel mandat democràtic d'estar al servei dels ciutadans.