Les narracions esportives per ràdio i la seva contribució al procés de normalització lingüística del català - Ginesta Portet, Xavier; Tresserras Casals, Eva (Comunicació. Revista de recerca i d'anàlisi, 2016)
El 1976, el locutor radiofònic Joaquim Maria Puyal va retransmetre per Ràdio Barcelona la primera narració de futbol en directe i en català des de la mort de Franco. Aquest esdeveniment va marcar l’inici d’un model genuí de narració esportiva en català, que van seguir altres periodistes radiofònics. L’objectiu d’aquest article és analitzar l’aportació d’aquests locutors al procés de normalització lingüística del català, sobre la base de nou relats de vida de periodistes que han estat pioners en aquest camp. De l’anàlisi se’n desprèn l’esforç dels locutors per recuperar hàbits lingüístics i estructures propis de la llengua, amb l’objectiu de prescindir de paral·lelismes simètrics exactes amb el castellà a l’hora de solucionar els reptes de la locució esportiva. PARAULES CLAU: història oral; retransmissió esportiva; català; esport; normalització lingüística; hàbits lingüístics.