La Transformació del sistema televisiu a la Rússia postsoviètica : vint anys de lluita per l'hegemonia mediàtica - Guerrero-Solé, Frederic (Comunicació. Revista de recerca i d'anàlisi, 2010)
La dissolució de l'URSS el desembre de 1991 va provocar la desaparició del monopoli informatiu i mediàtic soviètic. La política de privatitzacions dels actius estatals, acompanyada d'una competició salvatge per apropiar-se'n (Castells, 2001), va tenir com a conseqüència una transformació absoluta de tots els sectors econòmics i, en particular, del sector dels mitjans de comunicació. L'entrada de companyies privades i la transformació del model de negoci van desembocar en una lluita entre la nova oligarquia per aconseguir l'hegemonia mediàtica. Aquest article té com a objectiu l'anàlisi dels principals canvis que van tenir lloc al sector dels mitjans durant els vint anys de democràcia russa i, en particular, de l'evolució del sector de la televisió des de la primera fase de liberalització, que comença l'any 1991, dominada pels oligarques afins a Ieltsin, fins a l'actual model de control hegemònic per part d'empreses i oligarques afins als governs de Putin i Medvédev.