La nova era del periodisme de cultura futbolística davant un escenari hollywoodià basat en estrelles i titulars. Panenka i les revistes amigues - Goikoetxea Bilbao, Udane; Ramírez de la Piscina, Txema (Comunicació. Revista de recerca i d’anàlisi, 2020)
La revista Panenka es pot catalogar com a part del periodisme narratiu o lent de qualitat en espanyol, que sorgeix en plena crisi econòmica i auge de les noves tecnologies; pertany a una associació europea que compta amb revistes com So Foot, Ballesterer, 11 Freunde o The Blizzard. Totes aquestes publicacions són de cultura futbolística, en què societat, cultura i política boten al compàs de la pilota. Els senyals d’identitat més destacats són la hibridació de gèneres, els textos, la fotografia i el disseny d’alta qualitat. Han aconseguit construir marca pròpia. En el cas de Panenka, el seu lema és «Panenka. El futbol que es llegeix». Aquest article és part d’un estudi internacional sobre la salut del periodisme narratiu digital en espanyol, en el qual s’han analitzat en profunditat deu webs de referència. PARAULES CLAU: periodisme narratiu, slow journalism, periodisme esportiu, cultura futbolística, noves narratives, Panenka.