«El nacionalisme és això, un retorn a la tribu»: legitimació i deslegitimació de la Via Catalana a la premsa diària a través de l’anàlisi de l’enquadrament i les estructures semionarratives - Gili Ferré, Ricard (Comunicació. Revista de recerca i d’anàlisi, 2014)
La recerca que es presenta analitza el tractament informatiu de l’anomenada Via Catalana en dos diaris editats a Barcelona i dos a Madrid. Té un doble objectiu: identificar quins diaris legitimen i quins deslegitimen aquesta cadena humana i, en conseqüència, el procés sobiranista català; determinar quin és el factor clau que defineix el seu posicionament davant aquest procés. La investigació, realitzada a partir de l’anàlisi d’enquadraments i d’estructures semionarratives, estudia la jornada de la Via Catalana i l’endemà. Els resultats indiquen que mentre que El Punt Avui dóna un suport clar al procés sobiranista i El Mundo el rebutja, La Vanguardia i El País se situen en una posició intermèdia. Així, tot i rebutjar la independència de Catalunya, aposten pel diàleg i el pacte entre Catalunya i Espanya. En general predominen els enquadraments de conflicte i de responsabilitat i s’emfatitzen les oposicions entre els actors vinculats a aquest conflicte polític. PARAULES CLAU: comunicació política, periodisme, enquadrament, semiòtica narrativa, sobiranisme, independència.