Premsa gratuïta, un model de comunicació local - Costa Fernández, Lluís; Puntí Brun, Mònica (Comunicació. Revista de recerca i d’anàlisi, 2013)
La relació entre la premsa gratuïta no institucional i la comunicació local és molt peculiar, ja que es tracta d’un model molt característic de comunicació de proximitat, i representa la constatació que la publicitat resulta suficient per a finançar productes informatius dirigits a públics bastant definits, sempre que disposin d’un bon departament comercial i d’una distribució eficaç en la seva àrea d’influència. Aquest treball analitza l’estat de la premsa gratuïta a Catalunya, on aquest fenomen ha destacat notablement. Es fa una caracterització dels trets més rellevants d’aquest tipus de premsa i se’n repassa la història, que ha anat des de l’eufòria dels primers anys, l’expansió i la consolidació, fins a la crisi actual. PARAULES CLAU: premsa gratuïta, premsa de proximitat, comunicació local, comunicació de proximitat, globalització, glocalització