El Comissariat de Propaganda a través de la memòria dels que ho van viure - Oliva i de la Esperanza, Llúcia (Comunicació. Revista de recerca i d’anàlisi, 2009)
El creador i director-comissari del Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya, Jaume Miravitlles, parlava de la seva obra com si hagués estat una institució poc organitzada sense pla d’acció ni projectes concrets. L’organigrama del Comissariat, trobat per l’autora de l’article a l’Arxiu de l’Administració d’Alcalà d’Henares, el 2001, mostra que, com a mínim, l’organització era clara i pensada d’acord amb els objectius establerts i les activitats que la institució desenvoluparia. A partir de l’organigrama i de les entrevistes amb el mateix Jaume Miravitlles i amb els col·laboradors del Comissariat Carles Fontserè, Elvira Farreras i Teodor Garriga, aquest article intenta explicar el funcionament d’una institució de propaganda que va ser la primera creada en una democràcia europea.