De la Bisbal al front d’Aragó: Narcís Lloveras Plaja, corresponsal de l’Autonomista de Girona - Guillamet i Lloveras, Jaume (Comunicació. Revista de recerca i d’anàlisi, 2009)
Narcís Lloveras Plaja (1876-1947) és un corresponsal local que du a terme la seva tasca informativa a la Bisbal de l’Empordà, durant els anys de la dictadura de Primo de Rivera i de la Segona República, per al diari republicà federal El Autonomista de Girona, esdevingut L’Autonomista l’any 1933. Des de 1922 a 1936, Lloveras publica setmanalment les seves cròniques, amb atenció especial a la política municipal. Tot i la censura de la premsa durant la dictadura, té dificultats amb l’alcalde i és objecte d’una sanció governativa, que li és aixecada davant del suport de l’associació de periodistes i dels directors dels diaris de Girona. Quan comença la Guerra Civil, a l’edat de seixanta anys, marxa voluntari al front de l’Aragó com a membre de la Divisió Macià-Companys d’Esquerra Republicana de Catalunya, i durant el primer any publica diverses cròniques de guerra. El gener de 1939 s’exilia a Ceret, França, on mor el gener de 1947.