CALIOPE: supercomputació per a millorar la qualitat de l’aire - Cánovas, Jose L. Cánovas; Terrado, Marta; Soret, Albert (Revista de Tecnologia, 2021)
CALIOPE és un sistema de predicció de la qualitat de l’aire desenvolupat pel Departament de Ciències de la Terra del Barcelona Supercomputing Center - Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS). Gràcies al potencial quant a tractament i anàlisi de dades que proporciona la supercomputació, CALIOPE ofereix pronòstics de la qualitat de l’aire per a Catalunya, la península Ibèrica i Europa, amb informació detallada sobre els principals contaminants regulats per les autoritats europees. A més, els propers mesos el sistema inclourà la simulació de Barcelona a escala urbana (CALIOPE Urban). Aquesta informació és fàcilment accessible des d’un web dirigit tant a gestors públics com a la ciutadania. Paraules clau: qualitat de l’aire, contaminació atmosfèrica, meteorologia, sistema de pronòstic, emissions, supercomputació.