Aprendre a pensar com a investigador-docent-historiador a través del patrimoni local. Una experiència en el grau en educació primària - Roca Cabau, Guillem; Gutiérrez-Ujaque, Daniel (Revista Catalana de Pedagogia, 2025)
Aquest article analitza una experiència docent innovadora realitzada amb els estudiants del grau en educació primària de la Universitat de Lleida, centrada en l’àrea de coneixement del medi natural, social i cultural, i basada en les directrius del Decret 175/2022, sobre el currículum de primària. Les noves orientacions educatives exigeixen que els mestres superin la reproducció de coneixements i ensenyin a pensar històricament, qüestionant les narratives establertes, utilitzant fonts locals i situant nous protagonistes al centre del relat. No obstant això, es detecta una carència en la formació de competències investigadores entre els futurs mestres. Per abordar aquesta mancança, s’ha dut a terme una experiència educativa amb un objectiu doble. D’una banda, fer conscients els futurs mestres de la importància d’aprendre històricament per comprendre contextos actuals. D’altra banda, formar docents que apliquin a la seva pràctica professional la metodologia de l’historiador, fomentant la reflexió crítica i la consciència ciutadana. Aquesta iniciativa no només cobreix la formació en competències investigadores, sinó que també fomenta una reflexió crítica sobre el paper de l’alfabetització històrica en l’educació, promovent la creació de noves narratives històriques i contribuint a la formació d’una ciutadania compromesa i crítica.