Fomentant la creativitat, la tecnologia avançada i el creixement personal: l’impacte d’una experiència d’aprenentatge amb màgia a l’educació primària - Vercher Ribis, Elena (Revista Catalana de Pedagogia, 2025)
Aquesta recerca explora els efectes d’un enfocament d’aprenentatge basat en projectes amb la temàtica de la màgia en la creativitat, les habilitats digitals, el creixement personal i la intel·ligència emocional entre seixanta-tres alumnes de primària de l’Escola Sant Jordi. L’alumnat, d’edats compreses entre els vuit i deu anys, va participar en una sèrie d’activitats en què va crear encanteris digitals, mons virtuals i objectes interactius utilitzant eines com CoSpaces, Tinkercad i micro:bit, incorporant-hi la realitat augmentada i la impressió 3D. Amb un enfocament basat en la integració de la tecnologia en el procés d’aprenentatge, l’estudi investiga com un tema transversal com la màgia pot fomentar el compromís i el desenvolupament de l’alumnat en aquestes àrees clau. Per fer la recerca, s’han utilitzat enquestes a mode de pretest i posttest, juntament amb una rúbrica per recollir dades observacionals per poder avaluar les millores. Els resultats han revelat millores significatives en creativitat, ús de la tecnologia, ús de l’anglès com a llengua estrangera, autoconeixement i empatia. L’alumnat també ha mostrat més entusiasme i compromís amb el projecte, així com una major predisposició a compartir idees amb els companys i companyes. Les conclusions demostren que l’aprenentatge basat en projectes, combinat amb la tecnologia i la creativitat, afavoreix el desenvolupament integral. Aquest enfocament no només millora les habilitats tècniques, sinó que també fomenta el creixement emocional, la col·laboració i l’expressió personal, capacitant l’alumnat per explorar els seus punts forts i les seves passions. Els futurs estudis podrien explorar més a fons com aquestes experiències d’aprenentatge impacten sobre altres àrees del desenvolupament acadèmic i personal de l’alumnat.