La teranyina o el teixit d’un treball de convivència a Ripoll - Bassaganya, Clàudia; Viñas, Anna (Revista Catalana de Pedagogia, 2020)
Dins el nostre eix cronològic apareix una marca amb el nom de 17A que tenyeix de noves tonalitats els mesos que continuaran i el treball que se’n derivarà a Ripoll i a la comarca del Ripollès. I és que d’alguna manera entre el blanc i el negre hi ha dotze gammes de grisos. Quan expliquem aquesta història ho fem des de la simbologia d’una moneda, que amb les seves dues cares, ens ajuda a mostrar el que va passar i com ho vàrem viure, des de la mirada d’uns altres narradors. Ripoll és una vila de poc més de 10.500 habitants, situada a la província de Girona i capital de la comarca del Ripollès. Va ser en aquest municipi del Prepirineu català on el 17 d’agost del 2017 hi va haver un terratrèmol emocional, arran dels atemptats de Barcelona i Cambrils, protagonitzats per un grup de joves crescuts i formats a Ripoll. Aquests fets ens van obligar a tots i a totes a replantejar unes estructures que fins al moment semblaven sòlides. El text descriu les vivències que aquells fets varen generar en les tècniques de joventut de la comarca, respecte a les necessitats, mancances i oportunitats que ha generat el 17A. Paraules clau: Convivència, teranyina, participació, joves, necessitats, oportunitats.