La revolució ARTificial. Introducció d’eines generatives d’intel·ligència artificial en l’educació artística - Torres-Carceller, Andrés (Revista Catalana de Pedagogia, 2024)
Aquest article exposa una experiència d’integració de les tecnologies d’intel·ligència artificial (IA) generativa en educació artística al grau de mestre d’educació primària. En combinar algorismes d’IA amb tècniques tradicionals d’edició d’imatges, es busca no sols aprendre habilitats instrumentals, sinó també fomentar una comprensió crítica de les limitacions i riscos associats a aquestes tecnologies, i promoure’n un ús responsable i ètic. La capacitat de la IA per a generar contingut original ràpidament, des de textos i imatges fins a vídeos i codis, presenta un panorama complex d’oportunitats i desafiaments. La IA està redefinint els processos cognitius humans i la creativitat, i és fonamental incidir en la importància de mantenir la intel·ligència humana com a complement irreemplaçable de la tecnologia. La implementació d’IA generativa en l’educació artística no sols enriqueix l’aprenentatge visual i estètic, sinó que també prepara l’alumnat per a contribuir críticament i creativament en la intersecció de l’art i la tecnologia, equipant-lo amb habilitats essencials per a la innovació en les seves pràctiques artístiques.