La pràctica musical a l’ESO. El cas de cinc escoles concertades de Barcelona - Miralles Garre, Marc (Revista Catalana de Pedagogia, 2019)
La música resideix en tot ésser humà de la mateixa manera com ho fa el llenguatge. Són els gens i les condicions ambientals les que influeixen en aquesta capacitat. En la nostra societat, l’ensenyament artístic està regulat en les escoles segons el currículum i les competències bàsiques del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. L’objectiu plantejat encara el com es duu a terme la pràctica instrumental en la matèria de música a l’ESO i contrasta aquesta pràctica amb la llei d’educació. En la metodologia es van triar cinc escoles com a mostra i representació de Barcelona, i es van dur a terme entrevistes amb el professorat a càrrec de l’assignatura. Com a resultat, es compara la realitat a les aules amb el que dicta la llei. S’evidencien diverses discrepàncies en la formació del professorat, en els recursos materials necessaris com ara instruments musicals i altres suports, en el tractament metodològic dels objectius i continguts, en les oportunitats que genera aquesta art i en la importància cultural que se li dona en el nostre país. Paraules clau: Pràctica instrumental, música en l’ESO, currículum i competències bàsiques de música, formació del professorat, instruments musicals.