Recerca en ciència a l’escola: una reflexió sobre la recerca científica a l’Escola Sant Gervasi - Selva i Butjosa, Daniel (Revista Catalana de Pedagogia, 2019)
Tot i els moviments d’innovació educativa que s’estan activant al nostre país, sobretot en l’ensenyament secundari, tenim una gran disposició a entendre l’aprenentatge de les ciències com una seqüència de continguts conceptuals que cal destriar i transmetre als alumnes i, en tot cas, si hi ha possibilitat, fer algunes pràctiques de laboratori, força dirigides per fer-les paleses. Només quan rebem un «bany de realitat», en què es constata que poc que han après els nostres alumnes sobre el que hem explicat, és aleshores que ens envaeix l’impuls d’innovar, de modificar les metodologies a l’aula i de fer canvis. L’article presenta dos projectes per desenvolupar la recerca científica: el projecte SGLAB, a primària i ESO, i el projecte Science Research, a batxillerat. Tots dos responen a un projecte global de l’Escola Sant Gervasi per fomentar la recerca científica entre els nostres alumnes. Es descriuen els objectius d’ambdós projectes, exemples concrets del desplegament metodològic, es fa èmfasi en fer comprendre el mètode científic, les vies de comunicació dels resultats, la implicació de la comunitat educativa i de l’entorn i les competències que es desenvolupen en els alumnes. També s’afavoreix el debat sobre l’ètica de la ciència. Paraules clau: Recerca, indagació, experimentació, raonament, projecte global, competències científiques.