ArchaeoSchool for the Future - Morales Tasias, Teresa (Revista Catalana de Pedagogia, 2017)
Sis centres educatius de secundària de Catalunya, Itàlia i Grècia, una universitat de Venècia, el Col·legi de Doctors i Llicenciats de Catalunya, el Museu d’Arqueologia de Kalamata (Grècia) i un centre d’educació ambiental de Kalamata participen en un projecte europeu sota les condicions d’Erasmus+ KA2 per estudiar les restes arqueològiques. Comparteixen metodologies educatives innovadores com el knowledge building, el paradigma ICE (Ideas, Connections, Extensions), l’enginyeria inversa mitjançant el programa de reconstrucció virtual 3D Edmondo, learning by doing, la sostenibilitat i una projecció de futur. L’article parla sobre l’aplicació de la teoria del knowledge building en un projecte europeu, els avantatges que es poden obtenir, la relació d’aquesta teoria amb les competències del segle XXI i un exemple concret d’un dels quatre temes que s’han desenvolupat al llarg del curs 2016-2017. Dins aquest escrit, també hi ha evidències de la tècnica d’enginyeria inversa i del learning by doing perquè equips d’alumnes dels tres països estan reconstruint virtualment els llocs arqueològics que estan estudiant. Aquesta connexió entre persones i professionals provinents de disciplines diferents, de l’educació superior i la formació permanent permet assolir quotes d’aprenentatge insospitades. Paraules clau: Knowledge building, Erasmus+ KA2, Knowledge Forum, enginyeria inversa, projectes internacionals, sostenibilitat.