Joventut: valors i llibertat - del Pozo i Álvarez, Joan Manuel (Revista Catalana de Pedagogia, 2015)
La present ponència fou presentada el 28 de gener de 2015 a la sala Puig i Cadafalch de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) en el marc del cicle commemoratiu «Trenta anys de la Societat Catalana de Pedagogia (SCP)». En primera instància, el professor Joan Manuel del Pozo analitza el concepte de joventut, en destaca la l’enorme elasticitat i l’alta consideració social en la cultura hegemònica actual i assenyala la pedagogia familiar líquida i paternalista com a raó última de la incapacitat dels joves d’assumir les responsabilitats quan arriben a l’edat adulta, a la maduresa. Constatant-ne el descrèdit, Del Pozo proposa reconsiderar el concepte tradicional de maduresa com a fita vital última i començar-lo a entendre com un procés inacabat de construcció personal; un procés fonamentat en la llibertat com a principi axiològic central al voltant del qual l’ésser humà en la seva maduració pugui assumir les seves responsabilitats, desenvolupar les pròpies capacitats, acomplir els seus desitjos, i assolir la màxima plenitud vital en el camí. Paraules clau: educació, ètica, joventut, adultescència, valors, llibertat.