Penicillium aureocephalum Munt.-Cvetk., Hoyo et Gómez-Bolea, un interessant ascomicet anamòrfic amb aspecte de mixomicet : distribució, ecologia i fenologia - Llimona i Pagès, Xavier; Tejedor, F.; Garcia-Porta, M.; Vila, Jordi (Revista Catalana de Micologia, 2007)
Cinc anysdesprés de la descripció de Penicillium aureocephalum per Muntañola-Cvetkovic, Hoyo i GórnezBolea,els autors del present treball han anat afegint Inés dades de camp a les ja existents, quecomencen a subministrar una imatge més viva d'aquest curiós anamorf saprotrófic dins de lescomunitats naturals on esporula. El present treball és un resum d'aquestes dades corológiques,ecológiques i fenológiques, acompanyat de comentaris. La principal conclu sió és que I'espécie se' nspresenta com un fong termófil que colonit za preferentm ent fulles caigudes de surera (Quercus suber),que han mort a l' arbre per la calor produída per incendis, pero que també pot créixer, menys sovint,sobre altres substrats, com ara fulles o fruits de Cistus salviifolius, C. ladanifer, Quercus coccifera, etc.que han estat descarre gats per les plantes com a resposta a un fort estrés hídric. El treball inclou unmapa de la distribuci ó de I'espécie en el Pare Natural del Cap de Creus, fins ara I' área óptima decreixement, i un altre mapa amb la distribució coneguda actualment en els Paisos Catalans, on apareixprovisionahnent endémica. S'ofereix un estudi macrofotográfic de l'especie, útil per ajudar elsmic ólegs a trobar noves localitat s d'aquest curiosa especie d'anamorf, tan diferent de les mésconegudes de Penicillium , ja que té aspect e de mixomic et, que es comporta COIll a term ófila isaprotrófica sobre fulles riques en nutrients.