El Programa biodiversitat micològica de les Terres de Ponent : notícia i primers resultats - Llimona i Pagès, Xavier; Vila i Garcia, Jordi; Hoyo Navarro, Pilar; Aguasca i Solé, Montserrat; Àngel i Alvira, Francesc; Gràcia i Barba, Enric; Llistosella i Vidal, Jaume; Martín Esteban, María Paz; Mayoral i Casanovas, Anselm; Rocabruna i Llavanera, August; Sierra López, Dolores; Tabarés Carriedo, Manuel (Revista Catalana de Micologia, 2007)
La tardor de 1994 ha presentat unes condicions molt favorables de pluviositat, humitati temperatura, que han permès un estudi intensiu (59 excursions, 64 localitats) de la partoccidental, baixa i seca, de Catalunya, de la qual es tenien molt poques dades micològiques. E1catàleg preliminar que oferim, amb tot i l'absència de moltes espècies pendents d'estudi oconfirmació, i també de les més eurioiques, considerades poc característiques, conté 170 espècies,i permet fer-se una idea de la flora fúngica xero-termòfila mediterrània, especialment, la de lesbrolles, pinedes i espais oberts. Al costat d'algunes espècies poc citades, com Eutryblidiellahysterina, Helvella villosa, Agaricus pilatianus, Amanita boudieri, Calyptella capula, Ceriporiabresadolae, Coprinus vosoustii, Henningsomyces puber, Hygrophorus carneogriseus, Marasmius corbariensis, Phellinus punctatus, Ramicola iberica, Skeletocutis percandida,Tulostoma nanum, T. occidentale, T. xerophilum, Typhula setipes, Xerocomus ichnusanus, d'altres han mostrat una abundància inusitada, com Mycocalicium minutellum, Amanita ovoidea,Clitocybe alexandrí, C. umbilicata, Entoloma rusticoides, Hebeloma edurum, Inocybe roseipes,Lepista rickenii, Lopharia spadicea, Omphalotus olearius, Phaeotellus rickenii, Polyporusmeridionalis, Suillus bellinii, S. collinitus, Volvariella speciosa, Mucilago crustacea. És previstcontinuar les prospeccions, per a completar aquesta primera visió.