Els Fongs del Parc Natural del Cap de Creus i Serra de Verdera (Girona). II. Aproximació al component fúngic del Cistion - Vila i Garcia, Jordi; Llimona i Pagès, Xavier (Revista Catalana de Micologia, 2007)
En aquest treball hi ha inclosos els resultats florístics, taxonòmics i fitocenològics de 28 inventaris micològics realitzats als esteperars de Cistus monspeliensis, en àrees permanents situades en el Parc Natural del Cap de Creus (NE de Catalunya), una en cadascuna de les 13 localitats prospectades. El treball compren una llista comentada de 39 de les més de 97 espècies trobades. La taula dels inventaris fets en una mateixa localitat ens dóna una idea de la fenologia de la comunitat fúngica. Una taula sintètica, amb els índexs màxims de presència de cada espècie, ens permet tenir el catàleg complet de les espècies identificades i fer una caracterització aproximada de la comunitat fúngica associada a les bosquines del Cistion, en l’àrea d’estudi. Algunes espècies, micorríziques o saprotròfiques apareixen com a característiques: : Rectipilus cistophdus, Russula monspeliensis, R. cistoadelpha, Lactarius tesquorum, L. cistophilus, Hebeloma cistophilum, H. album, H. hiemale, Cortinarius scobinaceus,Leccinum corsicum, Hygrophorus pseudodiscoideus var. cistophilus, Clitocybe cistophila and Entoloma cistophilum.Proposem el nom Russulo monspeliensi-Rectipdecium cistophdi per a designar la cenomícia reflectida en la taula sintètica mencionada.