Garanties constitucionals i instruments de dret privat en matèria de propietat i habitatge digne - Robert Guillén, Santiago (Revista Catalana d’Administració Pública, 2026)
Aquest article analitza la relació asimètrica entre el dret de propietat i el dret a un habitatge digne i adequat. S’examinen els límits constitucionals de les intervencions públiques en matèria residencial a partir de la jurisprudència del Tribunal Constitucional, prestant unaatenció especial a les garanties competencials i processals i al judici de proporcionalitat que exigeix verificar la idoneïtat, necessitat i ponderació de qualsevol restricció dominical. S’identifiquen instruments de dret privat alternatius, sobretot la propietat temporal i la propietat compartida, regulades en el Codi civil de Catalunya, juntament amb les cooperatives d’habitatgeen règim de cessió d’ús. La conclusió subratlla la necessitat de crear les condicions institucionals,financeres i registrals que permetin l’operativitat efectiva d’aquests mecanismes.