Com estudiar el mercat residencial immobiliari? - Gorgues Griñán, Òscar (Revista Catalana d’Administració Pública, 2026)
L’habitatge constitueix un element central en l’organització social i econòmica, i en aquest marc el present treball té com a objectiu definir i sistematitzar els factors que configuren el mercat residencial, destacant-ne les dimensions socials, econòmiques, territorials i jurídiques, així com identificar les variables i els indicadors més rellevants per a analitzar-ne l’evolució i aportar eines per al disseny de polítiques públiques orientades a garantir el dret a l’habitatge, la cohesió social i el desenvolupament sostenible. Per a assolir aquest propòsit s’ha emprat una metodologia de caràcterdescriptiu i documental, basada en la revisió i sistematització de conceptes teòrics i en la referenciacióde fonts normatives, fonts estadístiques i estudis institucionals, que ha permès contrastar els coneixements previs de l’autor amb dades empíriques i generar una visió integrada del mercat. Els resultatsmostren que el mercat immobiliari es caracteritza per una elevada segmentació i tensió, que conviuen amb usos residencials, patrimonials i especulatius, mentre que la insuficiència històrica del parc públic, la limitada oferta de lloguer assequible i l’expansió dels usos alternatius, com el turístic o el de temporada, accentuen les desigualtats d’accés i pressionen els preus. Alhora, s’evidencia la connexió estreta amb el sistema financer i el paper de l’habitatge com a indicador avançat dels cicles econòmics, fet que reforça la necessitat d’una governança multinivell coordinada, fonamentada en dades fiables i estratègies de llarg termini, per a conciliar les lògiques econòmiques amb el reconeixement efectiudel dret a l’habitatge i garantir un mercat més inclusiu i sostenible.