Perspectives europees sobre habitatge i exclusió residencial: el paper del futur Pla Europeu d’Habitatge Assequible - Aldanas Sánchez, María-José (Revista Catalana d’Administració Pública, 2026)
L’article analitza l’evolució del paper de la Unió Europea (UE) en matèria d’habitatge i exclusió residencial, des del reconeixement progressiu del dret a l’habitatge a la Carta de Drets Fonamentals i al Pilar Europeu de Drets Socials fins a les iniciatives recents de governança i finançament. Es presta una atenció especial al futur Pla Europeu d’Habitatge Assequible. Des d’una perspectiva crítica, s’avaluen les oportunitats i els riscos que presenta el Pla per avançar cap a una coherència més gran entre la política d’habitatge i la lluita contra la sensellarisme. Finalment, s’identifiquen els reptes pendents per a la realització efectiva del dret a l’habitatge a la UE i subratllen la necessitat de reforçar la condicionalitat social. L’anàlisi examina també la interacció del Pla amb altres marcs estratègics, incloses la transició ecològica del parc edificatori i la futura Estratègia Europea de Lluita contra la Pobresa, i destaca la importància d’una governança multinivell efectiva.