Imatge pública de la infància en monedes commemoratives: Any Internacional del Nen (1979) - González Gómez, Sara; Merlo, Giordana (Educació i Història: Revista d'Història de l'Educació, 2025)
La representació de la infància en monedes, bitllets, segells i altres estampes està directament relacionada amb els usos polítics que es fan d’aquesta infància i amb la projecció pública i social d’una imatge concreta —o diverses imatges— de les infàncies. En aquest article, presentem un estudi històric d’una col·lecció de 74 monedes commemoratives encunyades per diversos països del món amb motiu de l’Any Internacional del Nen, celebrat el 1979. Prenem el concepte d’infància, traslladat a la imatge o iconografia representada en la numismàtica, i l’analitzem des d’una perspectiva semiòtica, explorant la rica interacció de símbols i significats que reflecteixen tant les aspiracions universals com els contextos culturals específics dels països emissors. En essència, aquestes monedes, a través de la seva iconografia de la infància, no només commemoren l’esdeveniment, sinó que també posen de manifest aspectes com la sensibilització i l’acció global a favor dels drets dels infants; la maternitat i l’educació; i la vinculació de la infància amb valors com la innocència, l’alegria, la cooperació, el progrés o la protecció. Aquestes i altres qüestions seran abordades al llarg d’aquest text.