Los ideales educativos de los maestros desde una perspectiva histórica y los desafíos del neoliberalismo - Otero Urtaza, Eugenio (Educació i Història: Revista d'Història de l'Educació, 2025)
En aquest article es fa un estudi dels ideals educatius que han desenvolupat els mestres i els seus formadors a Espanya usant una metodologia “long view”. S’hi estableix un recorregut des de principis del segle xix fins a l’actualitat. El propòsit que es persegueix és destacar la profunditat temporal dels desacords que actualment hi ha sobre el sistema educatiu. La constatació de la permanència d’aquests desacords en el temps descobreix grans contradiccions ideològiques que es manifesten en la manera com el neoliberalisme s’introdueix a les esquerdes que troba a l’educació pública amb una voluntat privatitzadora, destruint la cultura d’igualtat d’oportunitats que proposava el liberalisme clàssic.