El meu Jordi Monés i Pujol-Busquets (1928-2020) - Vilanou i Torrano, Conrad (Educació i Història: Revista d'Història de l'Educació, 2024)
Aquest text correspon a l’elogi que l’autor va fer de Jordi Monés i Pujol-Busquets (1928-2020), que va dinamitzar i renovar els estudis d’història de l’educació a Catalunya a partir dels anys seixanta del segle xx. De formació autodidacta i amb una sòlida preparació en el camp de l’enginyeria, es va interessar per les qüestions humanes i socials, especialment per la història de l’educació que, a través dels seus estudis i treballs, va esdevenir història social de l’educació. A més, en encunyar l’expressió «pensament escolar», es pot considerar que la seva aportació epistemològica i metodològica cavalca entre la història conceptual i la història social, per la qual cosa va obrir un nou horitzó per a la investigació històrica i educativa.