Els Boy-Scouts a Espanya (1913-1915): desconfiances i divisions a l’episcopat espanyol - Fullana Puigserver, Pere (Educació i Història: Revista d'Història de l'Educació, 2019)
Presentem una documentació relacionada amb els orígens de l’escoltisme a Espanya, concretament un expedient de la Nunciatura Apostòlica de Madrid, durant la gestió de monsenyor Francesco Ragonesi (1913-1921). La documentació ha estat localitzada a l’Arxiu Secret Vaticà. El sumari consta de vuit unitats documentals enviades a la Nunciatura: tres cartes –una del bisbe de Ciudad Rodrigo i dues dels arquebisbes de Granada i de Valladolid–; una minuta –esborranys de contestació a l’arquebisbe de Granada– del nunci apostòlic; tres documents de Teodoro Iradier, comissari general dels Exploradores de España; i, finalment, una tramesa de Francisco García Molinas amb el programa de l’Assemblea Nacional de 1914. L’expedient de la Nunciatura Apostòlica de Madrid es completa amb 14 retalls de premsa periòdica. La controvèrsia va ser conseqüència de la desconfiança d’alguns bisbes relativa a la línia pedagògica dels Exploradors en una conjuntura en la qual la jerarquia eclesiàstica espanyola es manifestava partidària del confessionalisme en les obres socials i educatives. L’escoltisme era acusat de krausista i regeneracionista, és a dir, de fer part de la xarxa d’escoles neutres a Espanya, l’equivalent a les laiques a França. El debat no es plantejà de manera pública fins a l’Assemblea Nacional dels Exploradors de 1915. Paraules clau: Exploradores de España, catolicisme, educació, escola neutra, regeneracionisme.