Política educacional para os povos indígenas no sul do Brasil: a implementação de escolas para os Kaingang (1910-1967) - Aparecida Bergamaschi, Maria; Schneider Medeiros, Juliana (Educació i Història: Revista d'Història de l'Educació, 2019)
L’escola per als pobles indígenes a Brasil és un fenomen que va nàixer amb la colonització i va funcionar de diverses maneres segons els temps i els espais. Al període colonial i imperial (segles xvi al xix), les iniciatives educatives dirigides cap als indígenes van ser de caràcter religiós. Només al segle xx l’Estat brasiler va anunciar i concretar polítiques educatives que, en principi, havien de ser laiques, a partir de lacreació del Servei de Protecció als Indis (SPI), que va actuar en gran part del territori nacional entre 1910 i 1967. Assentat en una pràctica tutelar, l’òrgan indigenista se’n va encarregar d’implementar polítiques que apuntaven cap a la integració dels indígenes a la societat nacional i va tindre en l’escola una important aliada en l’assoliment dels seus objectius. Sobre les polítiques d’educació escolar implementades cap al poble Kaingang, de l’estat de Rio Grande do Sul, a la regió sud de Brasil, tracta aquest article. Amb l’anàlisi de documents oficials i de bibliografia que aborden l’actuació del SPI i les seues polítiques, l’estudi mostra com i perquè van ser engegades escoles per al poble Kaingang als llocs indígenes de Nonoai, Guarita, Ligeiro i Cacique Doble, en el període de vigència de l’òrgan indigenista. És possible concloure que, en gran mesura, el SPI va assolir els seus objectius, interferint a les formes de vida tradicionals, transformant els indígenes en treballadors nacionals i ocasionant un fort perjudici a la llengua Kaingang. Paraules clau: Polítiques indigenistes, Servei de Protecció als Indis, escoles indígenes, escoles Kaingang, història de l’educació indígena.